V jihofrancouzském městě Cannes včera začal 13. ročník největší světové přehlídky nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 2002. Na veletrhu, který potrvá do pátku, se představuje také řada českých společností a projektů z Prahy, Ostravy, Pardubic, Českých Budějovic a Moravskoslezského kraje.

Výstava v Cannes je pro realitní makléře, developery, investory, města i celé regiony tou nejlepší příležitostí k mezinárodní prezentaci. Jenom loni ji navštívilo přes 15.000 profesionálů z 58 zemí a letos pořadatelé očekávají účast ještě vyšší. Premiéru si v Cannes odbude především řada firem z asijsko-tichomořské oblasti.

Hlavní město České republiky na veletrhu reprezentuje jeho radnice a hospodářská komora, společnosti ING Real Estate Development, IPS Skanska, Passerinvest Group, PSJ Invest a Trade Centre Praha.

Pražská radnice představí zajímavé lokality, které čekají na využití, jako jsou například Rohanský ostrov, plavecký areál Šutka či Technologický park na východním okraji města. Společnost Trade Centre Praha prezentuje projekt využití břevnovského statku Ladronka, Obecního dvora a obytné oblasti Špitálka.

Zahraničí se bude moci seznámit také s nově postaveným objektem Charles Square Center či holešovickým Lighthousem. Mezi vystavenými projekty bude i záměr rekonstrukce Paláce Lucerna. České Budějovice představí vznikající průmyslovou zónu na Okružní ulici.

Praha má zastoupení i v soutěži o prestižní ceny MIPIM Awards, kde je mezi nominovanými projekty obytný komplex De Gaulle v Praze 6, který podle návrhu architektky Saskii Fokkemy realizovala společnost ING Real Estate Development. Předsedou poroty je navíc pražský primátor Jan Kasl, který bude také hlavním referentem v programu českého dne. -čtk-