Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) chce od příštího měsíce nabídnout klientům hypoteční úvěry ve výši sta procent ceny pořizované nemovitosti. Dosavadní podmínka na deset až 30 procent z ceny, které musí zájemce dát z vlastních peněz, tak vezme za své. Dá se také očekávat, že statní banky tento krok nenechají bez odezvy a může tak začít nové kolo konkurenčního boje.

Tato nabídka však nebude zadarmo, protože úroky z takového hypotečního úvěru budou zřejmě o jedno až dvě procenta vyšší. To by zvýšilo měsíční splátku bytu za jeden milión korun z 5.000 na 7.700 korun. Pravděpodobně to povede k tomu, že pro tento typ hypoték bude muset klient prokázat vyšší příjmy než obvykle.

Banka také může klientovi poskytnout úvěr na sto procent ceny nemovitosti stanovené podle jejího odhadu, nikoli však na sto procent tržní ceny. "V Praze se běžně stává, že bankovní odhad je mnohem nižší než tržní cena. Byt se prodává za tři milióny, ale banka řekne, že si jej cení jen na dva," říká jednatel 1. České realitní a investiční společnosti Martina Urmana.

Z někdejšího požadavku složit minimálně 30 procent ceny nemovitosti už slevily jiné banky, například Česká spořitelna stanovila minimum deset procent a Komerční banka za určitých podmínek také. GE Capital Bank požaduje 15 procent, stejně jako HVB Bank. Po výrazném poklesu úroků hypoték v posledním roce se banky nyní snaží konkurovat především novými produkty a zrychlením a zjednodušením procesu vyřízení úvěru. -čtk-