Akciové společnosti Cement Hranice, která je členem německé skupiny Dyckerhoff Zement International, klesl v prvním pololetí letošního roku hrubý zisk meziročně o více než sedm procent na 146 miliónů korun.

Cementu Hranice v prvním letošním pololetí klesly i tržby za prodej vlastních výrobků a služeb, a to meziročně o téměř 55 miliónů korun na 601 milión korun. Pokles tržeb Chmela přisoudil zejména silnému kursu koruny a snížení cen cementu v Německu, které patří k hlavním vývozním teritoriím společnosti.

"Kurs koruny má nepříznivý vliv i na tržby v tuzemsku, které i přes vyšší celkovou spotřebu cementu v ČR kvůli zvýšení dovozů o více než 15 procent stagnují. Importy nyní představují zhruba 22 procent tuzemské spotřeby cementu," uvedl Chmela.

Cementu Hranice loni podle auditovaných výsledků vzrostl čistý zisk meziročně o 25 procent na 364 miliónů korun z 291 miliónů korun v roce 2000. Naopak tržby za prodej vlastních výrobků a služeb v roce 2001 klesly o čtyři procenta z 1,464 miliardy korun v roce 2000 na 1,405 miliardy korun. Cement Hranice se již loni potýkal s poklesem exportu a stagnací prodeje cementu na tuzemském trhu.

Dyckerhoff, který sídlí v německém Wiesbadenu a patří ve výrobě stavebních hmot k předním firmám v Německu i dalších evropských zemích, koupil majoritní balík Cementu Hranice v roce 1997 od francouzské společnosti Ciments Francais. Nyní v Cementu Hranice drží Dyckerhoff zhruba 98 procent akcií. -čtk-