Společnost Lesostavby Třeboň se chce zapojit do výstavby domků v povodněmi postižených obcích. Již v době povodní se firma podílela na záchranných pracích nejen na Třeboňsku, ale i na Strakonicku a Písecku podle pokynů jednotlivých krizových štábů. Nyní se tato stavební společnost snaží dokončit některé zakázky, aby měla volné kapacity pro práce v souvislosti s odstraňováním škod, které způsobily záplavy.

"Především na Strakonicku očekáváme opravy hrází rybníků. Již v době povodní se na nás obrátilo například město Vodňany, které vlastní rybniční síť," řekl generální ředitel Lesostaveb Václav Meloun. Naopak pro Rybářství Třeboň společnost příliš nepracuje, protože největší rybářský podnik v zemi využívá hlavně vlastní kapacity.

Třeboňské Lesostavby počítají se snížením zakázek pro s.p. Lesy ČR, protože peníze se budou nyní uvolňovat především na likvidaci povodňových škod. Své šance proto vidí při výstavbě rodinných domků v oblastech, v nichž lidé přišli při záplavách o obydlí. "Můžeme zajišťovat přípravu území pro výstavbu, budovat sítě nebo základové desky," upřesnil Meloun.

Lesostavby Třeboň letos očekávají zhruba stejné tržby jako v loňském roce, kdy činily 310 miliónů korun. Společnost, která vedle prací v lesích (asi 30 procent tržeb) provádí inženýrské, dopravní a pozemní stavby, vykázala loni ztrátu 18,8 miliónu korun. Ta byla podle Melouna důsledkem jednorázového očištění ekonomiky firmy. Její stavební správy sídlí v Třeboni, Protivíně, Kaplici, Vimperku a Kamenici nad Lipou. -čtk-