Záplavy způsobily na majetku stavebních firem škody za zhruba 1,8 miliardy korun. Uvedl to generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. "Další škody mají firmy na rozestavěných stavbách. Odhaduji, že půjde řádově o stovky miliónů korun," doplnil Mašek.

Firmy mohou počítat s částečnou úhradou škod od pojišťoven. Avšak ne všechny stavební firmy jsou pojištěny, navíc proti povodním je třeba sjednat zvláštní pojištění, upozornil Mašek. Samozřejmě nejvíce povodně postihly stavební firmy v Čechách, několik firem i na jižní Moravě.

Například společnosti Metrostav podle prvních odhadů způsobily záplavy škody na vlastním majetku za zhruba 205 miliónů korun. Stavby silnic a železnic předpokládají škody v desítkách miliónů korun. Škody zhruba za 70 miliónů korun odhaduje společnost Subterra.

Povodně podle analytiků přispějí k oživení stavební výroby. Časový horizont oživení ve stavebnictví ale závisí především na objemu peněz ze státních, krajských či rodinných pokladen.

Podle posledních údajů v červnu stavební výroba meziročně klesla o 1,3 procenta, za celé 1. pololetí vzrostla o 3,2 procenta. V červnu poklesl objem stavební výroby na nové výstavbě v pozemním stavitelství, zvýšil se naopak její objem na opravách a údržbě stavebních objektů.

Letošní záplavy způsobily České republice škody zhruba 90 miliard korun. Vláda v rozpočtu na příští rok zřejmě vyčlení částku 20 miliard korun jako zvláštní rezervu na odstraňování následků povodní. Dalším zdrojem by měla být půjčka Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) ve výši šesti miliard korun. -čtk-