Mladí lidé do 36 let mohou příští týden u hypotéčních bank žádat o státní příspěvek k hypotéčnímu úvěru na pořízení staršího bydlení. "Nařízení vlády o poskytnutí úrokové dotace má účinnost od 1. září. V průběhu příštího týdne by hypotéční banky měly být připraveny úvěry s podporou státu poskytovat," řekla ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Daniela Grabmüllerová.

Dotaci získá občan, který si koupí byt či domek s jedním bytem. Od doby kolaudace přitom musí uplynout minimálně dva roky. V případě koupě bytu stát poskytne dotaci na úvěr maximálně 800.000 korun. U domku s jedním bytem je hranice úvěru pro státní dotaci 1,5 miliónu korun. "Je možno si vzít i vyšší úvěr, ale část nad tyto hranice už stát nedotuje," doplnila Grabmüllerová.

Příspěvek k hypotéčnímu úvěru bude stát k danému úvěru poskytovat po dobu deseti let. Do 1. února příštího roku je výše dotace stanovena na tři procentní body.

Žadatel nesmí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytového domu, rodinného domu či bytu. Kupovaný byt či rodinný dům se musí stát jeho výlučným vlastnictvím, tj. být v osobním vlastnictví.

Výše podpory závisí na vývoji úrokových sazeb na finančním trhu. Nad osm procent průměrných úrokových sazeb stát poskytne dotaci ve výši čtyř procentních bodů. Mezi sedmi a osmi procenty průměrných sazeb je stanovena státní dotace na tři procentní body. "Minulý rok byla průměrná úroková sazba na trhu 7,97 procenta. Do 1. února příštího roku je proto státní dotace stanovena na tři procentní body," vysvětlila Grabmüllerová. V rozpočtu na tento rok má MMR na podpory úrokových dotací k hypotéčním úvěrům částku 530 miliónů korun. -čtk-