Největší skandinávský stavební koncern Skanska vytvořil ve druhém čtvrtletí mnohem nižší zisk než loni a dosažený výsledek byl proti očekávání jen poloviční. Ziskovost se zhoršila kvůli odpisu uzavírané telekomunikační divize a v důsledku poklesu akciových trhů, uvedla dnes švédská společnost.

Zisk před zdaněním klesl na 280 miliónů švédských korun (SEK, 30,17 miliónu USD) z 1,5 miliardy SEK ve stejném období minulého roku. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru výsledek 595 miliónů korun.

Tržby Skanska klesly o devět procent na 72,19 miliardy SEK. Pokles byl zaznamenán ve druhém čtvrtletí rovněž u hodnoty nově získaných zakázek.

Skanska musela z provozního zisku odepsat 224 miliónů SEK kvůli rušení zadlužené divize Skanska Telecom Networks. Klesající akciové trhy navíc snížily hodnotu investic v penzijních fondech. Firma proto vyčlenila na celý rok k zajištění svých penzijních závazků 334 miliónů SEK, z toho ve druhém čtvrtletí to bylo 309 miliónů korun.

Provozní zisk společnosti skončil na 816 miliónech korun. To bylo na polovině loňské úrovně a na dolním konci rozpětí odhadů.

Výhled výstavby infrastruktury ve Spojených státech, kde firma získává asi polovinu svých tržeb, označila Skanska za příznivý. Trend stavebních aktivit ve Skandinávii a jinde v Evropě bude podle společnosti stabilní v infrastruktuře a obytné výstavbě, zpomalení však bude patrné ve výstavbě komerčních nemovitostí.

V České republice převzala Skanska největšího dodavatele stavebních prací IPS. IPS Skanska loni zvýšila čistý zisk o 35 procent na 633 miliónů korun a tržby o 17 procent na 27,5 miliardy Kč. -čtk-