Zisk francouzské stavební a telekomunikační skupiny Bouygues se v prvním pololetí zvýšil čtyřnásobně na 465 miliónů eur. Kromě mimořádného kapitálového zisku 338 miliónů přispělo k prudkému růstu především to, že divize Bouygues Telecom se dostala do kladných čísel, uvedla dnes skupina.

Provozní zisk společnosti vzrostl o 31 procent na 506 miliónů eur. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru čistý zisk 444 miliónů a provozní výsledek 495 miliónů eur.

Divize Bouygues Telecom vykázala čistý zisk 65 miliónů eur po loňské ztrátě 109 miliónů. Provozní zisk této součásti dosáhl 415 miliónů eur a její podíl na tržbách činil 32 procent.

Tržby celé skupiny rostly o 13 procent. Z toho u Bouygues Telecom se zvýšily rovněž o 13 procent, u televizní dceřiné firmy TF1 narostly o deset procent, o šest procent se zvedly ve stavební divizi a o jedno procento u vodárenské společnosti Saur.

Bouygues ve firemním sdělení vyjádřila přesvědčení, že splní letošní plán tržeb a zisku. Akcie firmy letos ztratily třetinu hodnoty, podle pozorovatelů by jej však dnešní večerní čísla měla povzbudit k růstu. -čtk-