Průmyslové stavitelství Brno získalo od společnosti ŠKODA JS čtvrtmiliardovou zakázku, která souvisí s výstavbou nového závodu na zpracování plynu v ruském Sosnogorsku. "Průmyslové stavitelství má zajistit stavební části závodu a tato zakázka má hodnotu přes 250 miliónů korun," řekl Karel Samec, tiskový mluvčí ŠKODA HOLDING, do něhož Škoda JS patří.

Brněnská firma uspěla ve výběrovém řízení, jehož se účastnilo celkem osm podniků. V Sosnogorsku bude zajišťovat koordinaci, šéf montáž a samotné stavební práce.

V minulém týdnu podepsala se Škodou smlouvu i Královopolská strojírna Brno. Zakázka pro Královopolskou strojírnu má hodnotu 40 miliónů korun a zahrnuje dodávku tlakových nádob a kolon.

Ruská zakázka má celkový objem asi 100 miliónů eur a ŠKODA JS je generálním dodavatelem v konsorciu s americkou Koch Glitsch.

Samec řekl, že se v Brně na této zakázce kromě uvedených firem podílí ještě pobočka Koch Glitsch a zprostředkovaně také brněnská UNIS s r.o. "Celkem jejich podíl přesahuje 362 miliónů korun a v Brně zajistí práci pro více než 300 lidí," dodal mluvčí. V Brně zaměstnává také přímo ŠKODA JS 40 lidí v divizi Oil and Gas, která je hlavním garantem projektu Sosnogorsk.

Sosnogorsk je financován Českou exportní bankou při pojištění Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Výstavba závodu začala v květnu letošního roku a má trvat 30 měsíců. -čtk-