Regeneraci 64 panelových domů v Brně - Líšni za 267 miliónů korun zahájilo v srpnu sdružení stavebních firem Komfort a Brnoinvest. Největší investiční projekt v oblasti bydlení na území Brna zahrnuje prakticky všech 1800 bytů v přímém vlastnictví obce. Rekonstrukce budou ukončeny v srpnu 2004, řekl starosta městské části Jiří Vondál.

Do veřejné obchodní soutěže se podle něj přihlásilo deset firem a původní nabídková cena činila 310 miliónů Kč včetně DPH. Výsledná smluvní cena je pevná a týká se i řady subdodavatelů. Na jeden dům připadá částka 3,2 miliónu až 5,3 miliónu Kč a závisí na jeho velikosti. "Téměř 40 procent z nákladů zahrnuje zateplení fasády," uvedl starosta.

Stavební práce na regeneraci domů obsahují sanaci případných statických poruch a odvodnění balkónů a lodžií. Zateplené fasády dostanou i takzvaný antigrafitti nátěr a firmy v sídlišti vymění celkem 8000 oken a balkónových dveří. Práce jsou financovány z několika zdrojů, téměř 107 miliónů korun kryje dotace z Fondu rozvoje bydlení města Brna. Z vlastních zdrojů použije městská část 27 miliónů Kč.

Městská část Brno-Líšeň je na východním okraji Brna. Rozkládá se na ploše asi šestnáct kilometrů čtverečních a má kolem 26.000 obyvatel. Součástí města se stará obec stala v roce 1944; nové panelové sídlištní domy se zde začaly stavět v roce 1978. -čtk-