Producent betonových směsí s.r.o. Štěrkovny Dolní Benešov (ŠDB) vykázal do konce června zisk před zdaněním 10,9 miliónu po výsledku 3,2 miliónu Kč z loňského pololetí. "Ztrojnásobit zisk se firmě podařilo i při meziročním poklesu výnosů o 13 procent na 360 miliónů Kč," řekl finanční ředitel ŠDB Daniel Buryš.

K nárůstu zisku přispělo podle něho především zastavení tříletého poklesu cen betonových směsí, který byl v rozporu se stále dražším cementem. Nižší výnosy zase podle Buryše odrážejí růst konkurenčního boje i meziroční snížení objemů zakázek.

"Pokles produkce se uskutečnil zejména v oblasti Ostravska a Přerovska, kde dochází k citelnému poklesu stavební výroby," poznamenal. Nejvyšších nárůstů naopak dosahují střediska, do nichž v minulých letech plynuly nákladné investice, a to Dolní Benešov, Opava, Frýdek-Místek a Zábřeh.

ŠDB se řadí k největším betonářským komplexům v ČR, která má do konce roku provozovat 30 betonáren. Betonářská síť podniku působícího především na Moravě by se nejpozději v příštím roce měla rozšířit také o nejdůležitější trhy v Praze a Brně.

Firma letos plánuje výnosy 915 miliónů Kč, které ve srovnání s loňskem znamenají pokles o sedm procent. Počet jejích zaměstnanců stoupl za poslední dva roky na 390 z 242 lidí.

Podnik má vlastní také betonářské výzkumné centrum, které optimalizací receptur betonových směsí letos přinese firmě úsporu více než sedm miliónů Kč. S.r.o. Štěrkovny jsou podle Buryše jediná společnost svého zaměření a rozsahu, která je stoprocentně vlastněna soukromým českým kapitálem. -čtk-