Phoenix-Zeppelin, která se zabývá prodejem zemních a stavebních strojů americké firmy Caterpillar, nabízí od července i vysokozdvižné vozíky amerického producenta manipulační techniky Hyster. Za první dva měsíce se podařilo prodat na 40 těchto vozíků, řekl ČTK Jindřich Reindl z mostecké pobočky Phoenix-Zeppelin.

"Záměrem Caterpillaru je výrazně omezit podíl na evropském trhu manipulační techniky s prioritou posílit v této oblasti pozici prodejce zemních a stavebních strojů. Proto jsme hledali vhodného partnera, který by naši nabídku manipulační techniky plnohodnotně nahradil," uvedl Reindl.

Hyster je součástí nadnárodního koncernu Nacco. Kromě Spojených států a Jižní Ameriky má výrobní závody i ve Skotsku, Anglii a Nizozemsku.

Phoenix-Zeppelin zaměstnává v pobočkách v Praze, Havířově a Mostě 180 lidí. Kromě prodeje stavebních a zemních strojů, vysoko a nízkozdvižných vozíků zajišťuje i servisní, poradenské a finanční služby.

Za minulý rok firma vykázala čistý zisk 93,506 miliónu korun při celkových výkonech 2,176 miliardy Kč. V roce 2000 hospodařila se ziskem po zdanění 78,72 miliónu a výkony 1,739 miliardy korun. Základní kapitál společnosti činí 153,39 miliónu korun, jejím majoritním vlastníkem je německá firma Zeppelin. Pražská a.s. Phoenix drží patnáctiprocentní podíl. -čtk-