Na 60 rodinných domů hodlá v obcích, které v severních Čechách zasáhly povodně, postavit ve spolupráci s dalšími stavebními firmami společnost Ytong, zaměřená na výrobu stavebních materiálů. "Jde o několik typů čtyř až pětipokojových domů s užitnou plochou od 80 do 125 metrů čtverečních," řekl předseda představenstva firmy Ytong Bořivoj Čech. Konkrétní cenu domku Čech neuvedl s tím, že kalkulace se zatím provádějí.

"Navázali jsme kontakty s obcemi Kly, Švihov a České Kopisty," doplnil Čech. Firma těmto obcím poskytne technickou pomoc při stavbě domků včetně stavebního materiálu za sníženou cenu.

V obci Kly by měly firmy koncem září začít stavět základy. Do zimy by pak měla být hotová hrubá stavba včetně vnitřních omítek. "Na konci listopadu, začátkem prosince už by se do domků mohli v obci Kly stěhovat první obyvatelé," řekl Čech s tím, že se stavba může vlivem dalších okolností prodloužit.

Stát poskytne obci dotaci až milión korun na stavbu montovaného rodinného domku, jehož stavba bude dokončena do konce roku. Časové omezení má podle ministra zemědělství Jaroslava Palase motivovat obce, aby urychleně začaly s výstavbou nového bydlení.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj záplavy postihly více než 750 obcí. -čtk-