V průměru o 5,7 procenta zvýší letos mzdové tarify zaměstnancům stavební společnost Metrostav, která se na tom dohodla s odboráři. "To ještě nemusí znamenat zvýšení mzdy. Do jisté míry se tím ale určité navýšení nastartuje," řekl předseda Odborového svazu Stavba Metrostav Pavel Meyer. Loni mzdy v Metrostavu meziročně vzrostly o více než deset procent. "Jsou signály, že tato příznivá situace bude pokračovat. Letos by se mzdy mohly zvýšit o zhruba pět, šest procent," dodal předseda.

Průměrná hrubá měsíční mzda v polovině loňského roku v Metrostavu činila 23.100 korun. Firma ke konci loňského roku zaměstnávala 3220 lidí. Růst mzdy přitom podle Meyera není dán snižováním počtu zaměstnanců. "Počet zaměstnanců se v naší firmě naopak zvyšuje," uvedl předseda.

Dohodnuté zvýšení mzdových tarifů o 5,7 procenta v Metrostavu jde nad rámec dohody Svazu podnikatelů ve stavebnictví a odborového svazu Stavba ČR. Ti se pro letošní rok dohodli na minimálním zvýšení o 4,9 procenta. Mzdové tarify ve stavební výrobě tvoří zhruba 65 procent mzdy, což je méně než v zemích EU. Tam mzdové tarify v tomto oboru představují asi 90 procent mzdy.

Letos Metrostav pokračuje například na stavbě tunelu Mrázovka, na trase IV.C pražského metra, přeložce železniční trati Chomutov-Březno. Na konci loňského roku firma vyhrála soutěž na stavbu tunelu Panenská na dálnici D8 v Krušných horách.

Metrostav očekává, že se tržby za loňský rok zvýší o zhruba 1,5 miliardy korun na více než 12 miliard korun. Firma je kontrolována slovenskou společností Doprastav, která drží 67 procent akcií. -čtk-