Velká mešita Sehitlik, dokončovaná v současnosti v německém hlavním městě Berlíně pro místní muslimské přistěhovalce, porušila snad všechna stavební povolení, která dostala od městského stavebního úřadu. Nakonec však nebude zbourána, jak jí hrozilo, ale stavebník dostane pouze pokutu 80.000 eur.

Již v září upozornily některé berlínské deníky, že oba minarety mešity už se vyšplhaly do výšky 37,1 metru, ačkoli stavební povolení znělo na maximálně 28,6 metru. Také hlavní kopule chrámu se pne do výšky 21,3 metru, ačkoli podle schválených plánů měla být o čtyři metry nižší.

Stavební úřad tak z hlediska zákona mohl přikázat zbourání stavby, s ohledem na možné náboženské komplikace ale nakonec souhlasil s pouhou pokutou 80.000 eur (asi 2,5 milionu Kč) muslimskému sdružení, které stavbu financuje. Tím však problémy stavebníka nekončí: úřady ze stavby zabavily některé dveře vykládané slonovinou a kostmi plazů, protože pocházely z chráněných živočichů. Kromě toho musí muslimské sdružení prokázat, že tyto materiály získalo legálním způsobem, jinak bude mít "na krku" další paragrafy.

"Je dobře, že se nám podařilo zabránit demolici stavby, protože doufám, že mešita přispěje ke zlepšení sousedských vztahů v berlínské čtvrti Neukölln," řekla představitelka samosprávy této městské části, osídlené hojně tureckými přistěhovalci.

Také mluvčí centrální rady muslimů vyjádřil uspokojení z výsledku jednání, i když se provoz mešity zřejmě nepodaří zahájit před začátkem posvátného měsíce ramadánu, začínajícího koncem října. Neskrýval však hrdost, že se mešita díky schváleným změnám stane největší v Německu a kapacitou až 2000 věřících tak překoná dosud největší mešitu v Mannheimu, jejíž kapacita je jen 1500 osob. Agentura AFP však upozorňuje, že z hlediska rekordnosti jde jen o úhel pohledu. Muslimští věřící ve Frankfurtu nad Mohanem používají již dlouho pro velká shromáždění a modlitby konstrukci bývalé skladové haly, do níž se vejde přes 2000 věřících. -čtk-