Německá stavební společnost Strabag před týdnem ovládla druhou největší slovenskou stavební firmu Zipp, která působí také v České republice. Žádná ze stran neuvedla cenu ani bližší podmínky obchodu.

Zipp se soustředí hlavně na stavbu průmyslových, obchodních a bytových budov a vyrábí betonové dílce. Po spojení s německým partnerem bude mít Zipp podle ředitele společnosti Františka Hirnera větší šance proniknout do výstavby silnic a železnic, kde zatím neprorazil.

Společnost Zipp, která zaměstnává zhruba 2000 lidí, loni vykázala výnosy 4,3 miliardy slovenských korun. Do skupiny Zipp patří také výrobce Zipp Dýšina, montážní firmy PreZipp Chrudim a Zipp Brno a manažerská společnost Zipp Praha. Kromě ČR firma podniká také v Německu a Rakousku.

Ovládnutím Zippu pokračuje majetkový průnik zahraničních stavebních společností na Slovensko. Francouzská Eurovia kontroluje Cestné stavby Košice, francouzský Colas ovládá Cesty Nitra a švédská Skanska vlastní Banské stavby Prievidza.

Zahraničnímu kapitálu zatím odolala největší slovenská stavební společnost Doprastav, která naopak před třemi lety expandovala do ČR a ovládla pražský Metrostav. -čtk-