Stavební výroba v Jihomoravském kraji se v červnu dostala svým objemem 8,7 miliardy korun na druhé místo v zemi za Prahu. Dynamika růstu, která v regionu meziročně činila 5,6 procenta, ale zůstala jen mírně nad celorepublikovým průměrem, když lepší výsledek vykázaly čtyři další regiony. Vyplývá to z údajů krajské pobočky Českého statistického úřadu.

Přehled se týká podniků s dvaceti a více zaměstnanci, jež podle dodavatelských smluv na konci června provedly práce za 12,8 miliardy Kč, z toho drtivou většinu při nové výstavbě. Největší růst základní výroby zaznamenaly stavební podniky na Břeclavsku, kde vzrostla téměř o 51 procent na 376 milionů korun. Výrazně více se stavělo i na Hodonínsku. Objem stavebních prací přes 841 milionů korun zde znamenal jedenáctiprocentní růst. Jediný pokles ohlásili stavbaři na Znojemsku, a to o 13 procent na čtvrt miliardy.

Sledované stavební firmy podle statistiků zvedly počet zaměstnanců téměř o dvě procenta na 19.292 lidí. Region je tak po Praze druhým největším zaměstnavatelem ve stavebnictví. Průměrná mzda v oboru na konci června vzrostla o 4,2 procenta na 14.600 korun a dostala se zhruba o 400 Kč pod krajský mzdový průměr. Produktivita podniků stoupla téměř o čtyři procenta.

Počet vydaných stavebních povolení na jižní Moravě do června meziročně vzrostl o 6,5 procenta na 7828. Orientační hodnota staveb, na něž bylo vydáno stavební povolení, naopak poklesla o čtyři desetiny procenta na 10,4 miliardy korun. -čtk-