Zahajovaná výstavba bydlení v USA se v září nečekaně zvýšila a smazala tak srpnový pokles. Výstavbu rodinných domů nadále podporují relativně nízké hypoteční úroky, vyplývá z dnešní zprávy amerického ministerstva obchodu.

Proti předchozímu měsíci stoupl počet zahájených staveb o 3,4 procenta na celoročně přepočtených 1,888 milionu. V červenci se tento ukazatel dostal na 17leté maximum 1,892 milionu a ekonomové po srpnovém oslabení čekali další mírný pokles na 1,820 milionu.

Zářijové tempo zahájené výstavby bylo druhé nejvyšší v tomto roce a vyslalo zřetelný signál trvající síly trhu bydlení. Podle analytiků se v tomto růstu mohl projevit vliv dočasného zářijového snížení hypotečních úroků. V posledních týdnech úroky začaly opět růst v reakci na známky určitého růstu ekonomiky.

Stavební povolení, měřítko budoucí stavební aktivity, vykázala v září pokles o 2,2 procenta na 1,860 milionu. V meziročním srovnání byla počet povolení vyšší o 3,2 procenta a počet zahájených staveb vzrostl o 2,5 procenta.

Sektor bydlení byl v hospodářském útlumu posledních dvou let jedním z motorů americké ekonomiky. Poháněly jej hlavně rekordně nízké hypoteční úroky pod úrovní šesti procent. -čtk-