Necelých 93 procent akcií významného srbského výrobce střešních tašek Potisje Kaniža získal v minulých dnech rakouský koncern Tondach. Společnost se sídlem ve štýrském Gleinstättenu tak vstupem na trh Srbska a Černé Hory pokračuje ve své expanzi do jižní Evropy, zahájené v roce 1992 v Maďarsku. Sdělil to Miloš Sládek z mediálního zastoupení firmy Tondach.

Společnost vidí podle předsedy představenstva Franze Olbricha v Srbsku a Černé Hoře s téměř deseti miliony obyvatel výrazný potenciál. Hospodářský růst zde navíc dosáhl loni čtyř procent. Koncern přilákala i právě budovaná Volná balkánská obchodní zóna, kam se vedle Srbska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny i Makedonie mají zařadit do konce roku 2004 i Chorvatsko, Albánie a Rumunsko.

"Ve středně až dlouhodobém horizontu očekáváme v Srbsku rychlý růst trhu střešních krytin," doplnil Olbrich.

Stoletá srbská firma Potisje Kanjiža leží asi 200 kilometrů od Bělehradu, na maďarské a rumunské hranici. Má roční výrobní kapacitu asi 65 milionů kusů tašek, 900 zaměstnanců a vlastní výrobní linku na stropní tvarovky s kapacitou 50 milionů kusů. Firma ovládá asi třetinu trhu a loni měla celkové výnosy asi 25 milionů eur.

Tondach Gleinstätten AG zaměstnává nyní po celé Evropě více než 3400 lidí v jedenatřiceti závodech a deseti zemích. Výrobní kapacita činí 425 milionů kusů střešních tašek ročně. -čtk-