Německý výrobce cementu HeidelbergCement předložil předběžnou nabídku na koupi ztrátových německých operací britské RMC Group, největšího světového výrobce betonu. Vyplývá to z dnešního sdělení britské firmy.

HeidelbergCement sdělení RMC potvrdila. Obě firmy podle agentury Reuters uvedly, že jednání jsou zatím v první fázi a není jasné, zda povedou k výsledku.

Německý list Die Welt uvedl, že HeidelbergCement by měl předložit na německé aktivity RMC nabídku v řádu stovek milionů eur. Konkrétní nabídka by měla být předložena do čtyř týdnů, napsal list.

Německá divize RMC utrpěla propadem zdejšího stavebního trhu a cenovými válkami v sektorech betonu a cementu. Celá RMC kvůli tomu minulý měsíc oznámila pokles pololetního zisku o 37 procent a její německá divize měla ztrátu 45 milionů eur při obratu přes 500 milionů eur.

Před rokem někteří analytici odhadovali hodnotu německých operací RMC na zhruba miliardu eur. Od té doby však německá ekonomika dále oslabila, kurz eura vzrostl s negativními dopady na vývoz a ceny cementu prudce klesly. -čtk-