Developerská společnost Eube z Prahy by chtěla v Hradci Králové postavit ve dvou etapách až 350 bytů pro prodej do osobního vlastnictví. "V Hradci Králové je velký nedostatek bytů. V poslední době ve městě žádná větší výstavba bytů nebyla," řekl k příchodu Eube do Hradce Králové její generální ředitel Allan Jírek.

Pro výstavbu prvních 74 bytů v lokalitě Terronic má již společnost stavební povolení. Pokud by vše šlo hladce, mohla by jejich stavba začít v dubnu příštího roku a majitelé by je mohli převzít v červnu 2005. Jírek předpokládá, že se byty firmě podaří rozprodat ještě do kolaudace. Průměrná cena bytu by podle něj neměla překročit 1,5 milionu korun.

Výstavbu bytů hodlá podpořit i město Hradce Králové. Zastupitelstvo města v úterý projektu přislíbilo financování inženýrských sítí a komunikací v hodnotě 18 milionů korun. "Považujeme to za jednu z forem podpory bytové výstavby ve městě," řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

Hradec Králové trpí velkým nedostatkem bytů. Podle odborníků ve městě chybí stovky až tisíce bytů. Byty na volném trhu tak v Hradci Králové patří po Praze k nejdražším v republice. Například garsonka ve staré panelové zástavbě se běžně prodává za 750.000 korun, staré byty 3+1 se pohybují od 1,2 do 1,6 milionu korun.

Firma Eube má na svém kontě loni dokončený projekt výstavby 304 bytů v Pardubicích. V současné době staví bytový komplex v Mladé Boleslavi a chystá se zahájit stavbu více než 200 bytů v Ústí nad Labem. -čtk-