Výdaje na výstavbu soukromého bydlení v USA se v osmém měsíci letošního roku vyšplhaly na životní maximum. Spotřebitelé se totiž snaží získat výhody z nízkých úroků na hypoteční úvěry. Celkové stavební výdaje však vzrostly méně, než se čekalo, protože nebytová výstavba klesla. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Celkové stavební výdaje stouply v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem podle sezoně upravených údajů o 0,2 procenta na 882,7 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení o 0,4 procenta.

Soukromé výdaje do nebytové výstavby však klesly o 2,7 procenta a dostaly se nejníže od června 1997. Výdaje v největší kategorii soukromého bydlení vzrostly o 1,4 procenta na 453,4 miliardy USD.

Ministerstvo dodalo, že na rekordní hladinu se dostaly také celkové veřejné stavební výdaje a stavební výdaje federální vlády. Výdaje na veřejné stavby se v srpnu zvýšily o 0,6 procenta na 217,3 miliardy dolarů.

Zpráva z Asociace hypotečních bank ukázala, že počet žádostí o hypoteční úvěr v USA v posledním týdnu vzrostl, protože majitelé domů se snaží vytěžit co nejvíce z poklesu úrokových sazeb. Poptávka po nákupu domů se však snižuje. Úrokové sazby na hypoteční úvěry v létě rostly, protože se čekalo oživení americké ekonomiky. V posledních týdnech však kvůli obavám, zda oživení již opravdu nastalo, klesly, napsala agentura Reuters. -čtk-