Novela zákoníku práce, podle níž mohou firmy zaměstnávat lidi na dobu určitou nejvýše dva roky, je pro stavební firmy nepřijatelná. Řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. "Budeme proti tomu protestovat. Ve stavebnictví se přijímají určité profese na dobu stavby," dodal Mašek. Novelu dnes schválila sněmovna, posoudit ji ještě musí Senát a prezident.

S omezením uzavírání smluv na dobu určitou budou mít problémy pravděpodobně spíše menší stavební firmy. Ty najímají pracovníky na dobu určitou z finančních důvodů, mnohdy si prý totiž nemohou dovolit platit odstupné. "Nám to problémy nezpůsobí," řekl mluvčí společnosti Metrostav František Polák. Firma, která patří k největším stavebním společnostem v zemi, zaměstnává na dobu určitou údajně jen malé množství lidí.

Podle Maška dopadne nová úprava zákoníku práce především na zaměstnance. "Opatření se obrátí proti lidem. Firmy s nimi pracovní smlouvu po dvou letech nemusejí uzavřít," podotkl Mašek. Svaz podnikatelů ve stavebnictví bude prý jednat s odboráři, aby rozhodnutí poslanců nepodpořili.

Ve sněmovně zároveň neuspěl návrh, který měl zaměstnavatelům uložit, aby odborům v podniku finančně přispívali na činnost třemi desetinami procenta z toho, co za rok vyplatí na mzdách.

Návrh kritizovali zástupci podnikatelů, vadil i pravicovým poslancům. Nakonec ho ale nepodpořila ani většina sociálních demokratů. I to bylo důvodem, proč v závěrečném hlasování novelu nepodpořili komunisté. Koalice ji tedy prosadila nejtěsnějším možným poměrem vlastních hlasů, pro bylo 88 ze 175 přítomných poslanců. -čtk-