Švédská Skanska AB zvýšila ve 3. čtvrtletí zisk před zdaněním na 745 milionů švédských korun, tedy 96,5 milionu dolarů, z 670 milionů korun ve stejném období loni. Společnost to oznámila s tím, že se na výsledku kladně projevily aktivity v České republice. Tuzemská divize skandinávské firmy je největší stavební skupinou v Česku.

Skanska však na stavebním trhu očekává další pokles poptávky. "Investice do výstavby se na hlavních trzích Skansky i nadále zmenšují s výjimkou Británie a České republiky," uvedla Skanska ve zprávě. Nízké jsou například investice do průmyslové a komerční výstavby ve Spojených státech.

Ve vyšším zisku švédské skupiny se projevil kapitálový zisk 160 milionů švédských korun z prodeje aktiv v Budapešti a Praze. Výsledek byl horší, než ekonomové očekávali. Analytici v průměru odhadovali čtvrtletní zisk firmy na 823 milionů švédských korun.

Tržby Skansky ve třetím čtvrtletí klesly o čtyři procenta na 34,13 miliardy korun. Analytici v průměru čekali tržby 32,55 miliardy. Zakázky se firmě zvýšily o osm procent na 36,4 miliardy švédských korun, po odečtení vlivu devizových kurzů se zakázky zvýšily o 19 procent. Objednávky rostly zejména v Británii a Hongkongu.

Akcie Skansky od začátku roku vzrostly o sedm procent. Po zveřejnění výsledku ale klesly o 1,9 procenta na 53 švédských korun, stockholmský akciový trh přitom tou dobou stagnoval, napsala agentura Reuters.

Skanska je jednou z největších stavebních společností v Evropě, celkově působí ve více než 60 zemích. Celosvětově zaměstnává přes 75.000 lidí. Skanska CZ loni zvýšila čistý zisk meziročně téměř o 17 procent na 718 milionů korun a upevnila si tak pozici vedoucí firmy na trhu. Tržby naopak klesly na 23,9 miliardy z 27,5 miliardy korun z roku 2001. -čtk-