Největší český výrobce zdicích materiálů firma Wienerberger Cihlářský průmysl zdraží od poloviny října o pět procent cihly. Ceny překladů a nosníků zůstanou na současné úrovni, řekl na tiskové konferenci místopředseda představenstva firmy Josef Kotek. Firma zvýšila ceny loni na jaře, v reakci na vývoj na trhu je však na podzim znovu snížila. Po říjnovém zdražení se tak ceny vrátí na úroveň roku 2002.

Firma letos vzhledem k vysoké poptávce po své produkci očekává růst obratu o 13 procent. Mohla by tak za celý rok dosáhnout obratu 2,4 miliardy korun po loňských 2,115 miliardy. Růst poptávky je dán boomem bytové výstavby zejména v segmentu bytových domů, kde jsou výhodné podmínky pro financování, vysvětlil Kotek. Stimulem k rozvoji bytové výstavby byly spekulace investorů na růst cen realit po vstupu ČR do EU, ale i obavy drobných investorů ze zvýšení DPH na stavební práce.

Přestože v oblasti stavebnictví nyní vrcholí sezona, nehrozí podle Kotka nedostatek zdicích materiálů. Firma vysokou poptávku kryje dovozem z Polska a omezením vývozu na Slovensko. Podobně bude při vysoké poptávce zajišťovat zboží i v příštím roce.

Zvažuje však také otevření nového závodu v Lipníku. Podle finančního ředitele Luďka Bártky ale bude záležet na tom, jak dlouho se současný boom bytové výstavby udrží. V roce 2007 totiž skončí výjimka na nižší sazbu DPH u staveb, což vyvolá zdražení. Ceny nájmů v bytových domech klesají a podle Bárty je otázkou, kdy se developerům již nebudou bytové domy vyplácet.

Wienerberger před týdnem začal prodávat zcela nový výrobek, broušenou cihlu. Ta umožní přesné zdění s menším použitím malty. Na spojovacím materiálu tak stavební firmy ušetří 83 procent. Také potřeba práce klesne o 25 procent. Samotná cihla je sice o 18 procent dražší, přesto na celkových nákladech na metr čtvereční zdi investor ušetří na práci a maltě pět až deset procent. -čtk-