Německý antimonopolní úřad projedná s výrobci cementu převzetí firmy Readymix AG, která je německou divizí britské skupiny RMC Group. Jednat úřad bude se společnostmi HeidelbergCement, Holcim a Schwenk.

Britská skupina potvrdila, že již jedná o prodeji divize Readymix se společností HeidelbergCement. Antimonopolní úřad, který loni udělil výrobcům cementu včetně Heidelbergu a Readymixu rekordní pokutu 660 milionů eur kvůli stanovení cen, uvedl, že bude prodej bedlivě sledovat. "Tento případ vyžaduje pečlivé prošetření, což potrvá jistý čas," řekl viceprezident úřadu Kurt Stockmann. Dodal, že úřadu v této věci zatím nebyla předložena žádná žádost o fúzi.

Podle jednoho z navrhovaných schémat by se mohl Readymix rozdělit na dvě části, které by se prodaly společnostem HeidelbergCement a Holcim, aby se zabránilo vzniku kartelu. Soukromá firma Schwenk, která je majoritním akcionářem Heidelbergu, dnes také vyjádřila zájem o koupi části Readymixu, pokud by byl na prodej.

Průmyslové zdroje se domnívají, že prodej Readymixu by se mohl uskutečnit podle schématu, který Heidelberg vypracoval už před rokem ve snaze konsolidovat odvětví. Podle tohoto plánu by byl Readymix nejprve prodán finančním investorům, aby se odvrátily pochybnosti ze vzniku kartelu. Později by jeho část odkoupil Heidelberg, část Holcim a zbytek by šel do úpadku kvůli insolvenci.

Německá divize RMC utrpěla propadem zdejšího stavebního trhu a cenovými válkami v sektorech betonu a cementu. Celá RMC kvůli tomu minulý měsíc oznámila pokles pololetního zisku o 37 procent a její německá divize měla ztrátu 45 milionů eur při obratu přes 500 milionů eur, napsala agentura Reuters. -čtk-