Společnost s ručením omezeným VSH Sádrovec začíná v těchto dnech nedaleko obce Gemerská Hôrka na jihovýchodě Slovenska s podzemní těžbou sádrovce a anhydritu z největšího ložiska na Slovensku. Ověřené zásoby ložiska se odhadují na 276 milionů tun sádrovce, což představuje 91 procent ověřených zásob této suroviny v SR. Jak uvedl Pavol Krajec z báňsko-geologické společnosti Rima-Muráň, která je 50procentním spoluvlastníkem firmy VSH Sádrovec, k zahájení těžby přikročili horníci po zhruba rok trvajících pracích na ražení štoly a dlouhodobých geologických průzkumných pracích.

Těžba v dole Fortuna bude v první fázi zaměřena na blok s objemem dva miliony tun suroviny. Ročně plánuje firma vytěžit asi 50.000 tun, což by mělo zajistit ekonomickou efektivitu těžby. Naplno se ale těžba rozběhne až v druhé polovině příštího roku.

Krajec dodal, že investice do zahájení těžby a vybudování 310 metrů dlouhé přístupové štoly dosáhly několika desítek milionů slovenských korun. Surovina se těží za pomoci moderního kombajnu bez použití trhavin.

Podle jednatele firmy Rima-Muráň bude v dole pracovat ze začátku pouze osm lidí. Vytvoření dalších pracovních příležitostí bude záviset na tom, zda se podaří realizovat plán finalizace suroviny na výrobky využitelné ve stavebnictví.

Prozatím bude větší část suroviny z nového dolu odebírat cementárna v Turni nad Bodvou, patřící do holdingové skupiny Východoslovenské stavební hmoty (VSH), která je druhým 50procentním spoluvlastníkem společnosti VSH Sádrovec. Zbytek suroviny by měl najít odbyt na slovenském trhu.

Sádrovec se používá zejména ve stavebním, ale také ve farmaceutickém průmyslu. Anhydrit zase v papírenství jako plnivo do papíru, ale také jako prostředek ke změkčování vody. -čtk-