Konsorcium stavebních firem Skanska a Strabag postaví hlavní budovu letištního terminálu v Praze - Ruzyni za 3,166 miliardy Kč. To je o 170 milionů korun levněji, než předpokládal původní projekt České správy letišť. Vedení ČSL dnes se sdružením podepsalo smlouvu o výstavbě, sdělila mluvčí ČSL Anna Kovaříková.

ČSL původně počítala, že hlavní budova bude stát více než 3,34 miliardy. Výstavba objektu je součástí desetimiliardového projektu na rozšíření ruzyňského letiště. Celá stavba má skončit v prosinci 2005.

Terminál má zvýšit kapacitu letiště o 3,5 milionu cestujících na deset milionů odbavených lidí ročně. Navázat na něj má v roce 2009 nová vzletová a přistávací dráha za pět až sedm miliard korun.

Terminál samotný je nyní třetí největší stavbou v zemi. Víc peněz stojí jen výstavba automobilky TPCA v Kolíně a sportovní haly Sazky.

O stavbu terminálu se ucházely další tři firmy, Metrostav, Hochtief a španělská OHL, která ovládá tuzemské ŽS Brno. Na rozšíření letiště se podílejí všechny tři. Metrostav staví spojovací objekt za 1,2 miliardy korun. Hochtief spolu se ŽS Brno vyhrál soutěž na výstavbu odbavovacího prstu C za víc než miliardu korun. Tendr na výstavbu příjezdové komunikace za 400 milionů korun ovládlo společenství Metrostavu a slovenského Doprastavu.

Poslední výběrové řízení se uskuteční v prosinci, kdy si správa letišť hodlá vybrat dodavatele třídírny zavazadel. Jít by mělo o zakázku za 800 milionů korun.

Minulý týden ČSL podepsala garanční smlouvu s bankami, které se zaručí, že ČSL bude splácet devítimiliardový úvěr na stavbu terminálu od Evropské investiční banky. ČSL tak v nejbližší době začne úvěr čerpat. V první fázi jím splatí překlenovací úvěr, který získala od bank, jež poskytly garanci. Zhruba od Nového roku tak bude ČSL stavbu financovat výhradně z úvěru EIB. -čtk-