Italská keramička Colorobbia potvrdila svůj zájem investovat do výstavby nového závodu v průmyslové zóně v Chrudimi. V prvním prosincovém týdnu si obě strany upřesní podmínky a výši investice. Měla by řádově dosáhnout desítek milionů korun, řekl chrudimský starosta Ladislav Libý. Podpis smlouvy podle něj zřejmě nelze očekávat do konce roku.

Chrudimská zóna sousedí s areálem bývalé Transporty, který je kontaminován dále se šířícími chlorovanými uhlovodíky. Původně panovaly obavy, jestli tato stará ekologická zátěž nezasáhne také zónu, což by zkomplikovalo zájem investorů. "Prokázalo se, že určitým způsobem postupuje, ale opačným směrem než je průmyslová zóna," uvedl starosta. Nové sondy údajně ukázaly, že zóna je ekologicky bez závad.

Firma původně chtěla v zóně obsadit deset hektarů, nakonec však tato plocha bude zřejmě menší. "Přesný rozsah bude předmětem jednání v prosinci," poznamenal Libý. Výroba bude zahrnovat komponenty pro keramickou produkci, jako jsou glazury a barvy pro keramický průmysl. Měly by mířit na domácí i zahraniční trhy.

O investování v chrudimské zóně již dříve projevila zájem česká společnost Agroodbyt, která tam chtěla vyrábět bionaftu. Další jednání však byla odložena na příští rok. Trochu se to nyní zdrželo, Agroodbyt si řeší své problémy, uvedl starosta. -čtk-