Do ústecké průmyslové zóny Severní Předlice vstoupila belgická společnost Materialise. Firma, která se zabývá výrobou plastových prototypů, chce v příštím roce vybudovat na 2,5 hektarech svůj závod. "Do roku 2005 zaměstnáme 75 lidí," řekl výrobní ředitel firmy Philippe Schiettecatte. Celá investice belgické společnosti do českého závodu má hodnotu 1,5 milionu euro (necelých 50 milionů korun).

Práci u belgické firmy už našlo prvních pět lidí, které evidoval ústecký úřad práce. "Na začátku roku pojedou do Belgie na pětiměsíční školení. Po návratu budou školit další lidi v Čechách," uvedl Schiettecatte. Závod na výrobu plastových odlitků chce firma začít v Předlicích stavět na jaře příštího roku.

"Ústí jsme si vybrali kvůli dopravnímu napojení na Prahu a Německo a také kvůli výborné spolupráci se zástupci města," řekl zástupce Materialise Alexander op de Weegh. Další závody má firma v Belgii, Velké Británii a Francii, celkem zaměstnává zhruba 300 lidí.

S novým investorem je spokojen primátor Petr Gandalovič. Kupní smlouvu by mělo město podepsat do konce ledna 2004. "Budu prosazovat prodej pozemku za symbolickou jednu korunu za hektar," řekl Gandalovič. "Potřebujeme získat několik prvních firem, abychom mohli přilákat další," odůvodnil cenu primátor. Další pozemky však již mohou být podle něj dražší.

Nerozdrobovat zónu, která má celkem 60 hektarů, na malé plochy doporučil městu ředitel vládní agentury CzechInvest Martin Jahn. "Trpělivost a vyčkávání na velkého investora je pro Ústí mnohem výhodnější než rozprodávání dvou až tří hektarů," uvedl Jahn. Podle jeho slov má Ústí nad Labem velkou šanci se velkého investora dočkat. Výhodou Ústí je podle Jahna blízkost k letišti, dopravní napojení na Německo a vysoká nezaměstnanost.

Výstavba zóny stála doposud zhruba 120 milionů korun. Letos město na výstavbu zóny, do níž z převážné většiny investuje samo, uvolnilo z rozpočtu 47 milionů korun. Dalších zhruba 18 milionů získalo z fondů Evropské unie. V zóně na zhruba sedmi hektarech staví svůj závod společnost Nüsing ČR, výrobce bytových příček. Další česká společnost by zde měla vyrábět masážní emulze. Zaměstnat by měly několik desítek lidí. Město podle Gandaloviče společně s CzechInvestem také vážně jedná s dalšími čtyřmi zahraničními investory.

V budoucnu by v zóně, kde již město některé pozemky prodalo, mělo vzniknout až 2500 pracovních míst. Na Ústecku je nyní bez práce přes 9000 lidí. V zóně by měla převažovat lehká průmyslová výroba. Její předností je přímé napojení na budoucí dálnici D8 z Prahy do Drážďan. -čtk-