Největší slovenská stavební společnost Doprastav, která kontroluje českou stavební "dvojku" Metrostav, letos očekává nárůst celkového obratu na 8,5 miliardy slovenských korun z loňských 7,04 miliardy Sk. Firma počítá také s růstem zisku na 420 až 430 milionu korun v porovnání s loňským čistým ziskem 192,64 milionu Sk. Řekl to generální ředitel Doprastavu Dušan Mráz.

Společnost, která se zaměřuje hlavně na pozemní stavitelství, tak potvrdila růstový trend z posledních let. Ještě v roce 2000 její obrat nedosahoval ani pěti miliard korun. "Sami si klademe otázku, jaká je kapacita firmy. Myslíme si, že jsme schopni uřídit společnost s obratem kolem deseti miliard korun," uvedl Mráz.

Společnost podle svého šéfa nemá problémy s financováním a bez větších problémů dostává záruky od bank. Největší potíže ale má s nedostatkem kvalifikovaného personálu. "Získat najednou dvacet stavebních inženýrů není maličkost," poznamenal Mráz.

Doprastav nyní zaměstnává kolem 3700 lidí, z toho asi tisícovka z nich má smlouvy na dobu určitou. Vedle toho v posledních měsících využívala také dalších 1.500 najatých pracovníků z jiných společností.

Firma nyní pracuje na části bratislavské dálniční spojky v úseku Vídeňská cesta-Přístavní most, který chce dokončit v červnu 2006. Zhruba o rok dříve chce dokončit také navazující Most Košická, který má ulehčit dopravě přes Dunaj. Vedle toho Doprastav buduje několik dálničních a silničních úseků, staví ale také budovy obchodních řetězců nebo průmyslových podniků. -čtk-