Největší německá stavební společnost Hochtief, která působí i v České republice, se ve 3. čtvrtletí letošního roku vrátila k zisku díky zlepšení situace na domácím trhu. Čistý zisk za tři měsíce do konce září činil 16,9 milionu eur, zatímco ve stejném období minulého roku firma vykázala ztrátu 6,8 milionu eur, oznámil dnes Hochtief.

Provozní zisk stavební společnosti však klesl na 54,8 milionu eur z loňských 74,9 milionu eur. Tržby se mírně snížily na 2,77 miliardy eur z předchozích 2,84 miliardy eur. Část aktivit firmy nahlodal vývoj směnných kurzů, hlavně pokles dolaru vůči euru. Majoritní podíl ve společnosti vlastní energetická firma RWE.

Evropská divize Hochtief Construction Services Europe hospodařila ve třetím čtvrtletí s provozním ziskem devět milionů eur. Divize se v předchozím období potýkala s problémy kvůli poklesu stavebního trhu v Německu a propadla se do ztráty.

Stavební sektor v Německu po spojení obou částí země vzkvétal, od poloviny 90. let však klesá. Stavebnictví také výrazně přispělo k loňskému zpomalení růstu největší evropské ekonomiky na 0,2 procenta. Hochtief se snažil vyrovnat tento pokles posílením na zahraničních trzích a restrukturalizací firmy. V loňském roce se zahraniční trhy podílely 84 procenty na celkové produkci firmy, napsala agentura Reuters.

V ČR působí firma prostřednictvím Hochtief VSB, která je jednou z největších stavebních firem v tuzemsku. Mezi její stavby patří například první a druhý blok jaderné elektrárny Temelín, administrativní budova hlavní správy ČEZ nebo zábavní centrum Černý Most. V celosvětovém měřítku patří Hochtief do první sedmičky stavebních společností. -čtk-