Provozní zisk německého výrobce stavebních materiálů HeidelbergCement klesl za prvních devět měsíců roku o čtvrtinu na 306 milionů eur. Společnost to uvedla v dnešní zprávě s tím, že pokles zisku způsobily vlivy devizových kurzů a problematické podmínky na německém trhu. Čtvrtý největší producent cementu na světě má aktiva i v České republice.

Devítiměsíční čistý zisk HeidelbergCementu klesl na 113 milionů eur z 257 milionů před rokem. Tržby za leden až září klesly o čtyři procenta na 4,8 miliardy eur.

"Devizové kurzy a vlivy konsolidace se tržeb a zisků dotkly výrazně," uvedl HeidelbergCement ve zprávě. Společnost dodala, že se tak ve výsledcích zakryl pozitivní vývoj ze Severní Ameriky.

HeidelbergCement oznámil, že kvůli cenové konkurenci v Německu omezí investice, sníží náklady a ještě letos prodá neklíčová aktiva. Celoroční tržby HeidelbergCementu budou zřejmě nižší než v minulém roce vzhledem k tomu, že poslední čtvrtletí roku bývá obecně slabší. Čistý zisk ale chce firma díky novým krokům meziročně zvýšit.

Akcie společnosti po zveřejnění výsledku klesly o 1,7 procenta na 35,5 eura a vedly si tak hůře než odpovídající segment akciového trhu, napsala agentura Reuters.

Do skupiny HeidelbergCement patří v České republice společnosti Českomoravský beton, Českomoravský cement a Českomoravské štěrkovny. Firmy se podílely například na stavbě dálnic, železničních koridorů, na automobilovém tunelu Mrázovka a paláci Flóra v Praze nebo čističce odpadních vod v Brně. -čtk-