Společnost Best Rybnice, která je největším českým výrobcem betonové dlažby, chystá rozšíření závodu v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku. Novou výrobní halu v těsném sousedství nynějšího závodu hodlá postavit do poloviny příštího roku na pozemcích, které odkoupí od města. Řekl to chlumecký starosta Miroslav Uchytil.

Závod v chlumecké čtvrti Lučice Best spustil loni na jaře. Po dokončení nyní plánované investice v řádu několika desítek milionů korun by se celková investice Bestu v Chlumci měla blížit 350 milionům korun. Po dokončení rozšíření a plném náběhu výroby by mělo v závodu pracovat asi 100 lidí místo nynějších necelých 60.

Chlumec nad Cidlinou není jediným místem, kde Best investuje. V Třeboni na Jindřichohradecku firma hodlá postavit úplně nový závod, který by měl v optimistické variantě zahájit výrobu na podzim příštího roku. Další závody má v západočeské Rybnici a Poleradech u Mostu. Zatím firma do výstavby závodů investovala přes 800 milionů korun.

Společnost Best, která má na tuzemském trhu betonových dlažeb podíl kolem 40 procent, měla loni výnosy 640 milionů korun. Letos plánuje překročení hranice 700 milionů korun. Loni Best vyrobil dva miliony metrů čtverečních dlažby a pět milionů kusů ostatních betonových prvků zahradní architektury a obrubníků. -čtk-