Nové sídlo Královéhradeckého kraje za zhruba 1,5 miliardy korun v objektu chátrajícího hradeckého pivovaru postaví společnost Immorent ČR ze skupiny rakouské Erste Bank. Rozhodli o tom zastupitelé kraje. Firma Immorent vzešla jako vítěz z výběrového řízení na pořízení nového sídla kraje.

Částku přes 1,5 miliardy korun kraj vynaloží v rámci dvacetiletého leasingu budovy. V objektu by měly vzniknout kanceláře pro asi 650 zaměstnanců a několik stovek parkovacích míst. Vedle téměř 400 úředníků kraje by v areálu měly sídlit i další instituce, například Univerzita Hradec Králové.

Část zastupitelů z řad KDU-ČSL a ČSSD projekt tvrdě kritizovala a hlasovala proti záměru. "Je to výsměch občanům Královéhradeckého kraje," řekl zastupitel Karel Klíma (KDU-ČSL) s tím, že prošel návrh, který společně předložili hejtman Pavel Bradík (ODS) a komunistický zastupitel Lubomír Štěpán. Opravu pivovaru Klíma označil za šílenou, zbytnou a naddimenzovanou. Poukázal na to, že na zastupitelstvu oficiálně nezazněla částka, kolik bude rekonstrukce stát.

Projekt prošel zejména díky hlasům zastupitelů z ODS, KSČM a Unie svobody. "Je to dobrý záměr, který zvýší komfort pro občany celého kraje. Navíc jej podporuje město Hradec Králové a univerzita," uvedl hejtman Bradík. Leasingové splátky podle něj kraj neomezí v jiných investicích.

Společnost Immorent byla ve veřejné soutěži vypsané krajským úřadem letos v srpnu jedním ze dvou zájemců. Druhého zájemce, trutnovskou stavební společnost BAK, výběrová komise vyřadila pro nesplnění podmínek tendru.

Kraj zatím sídlí ve zhruba 15 let starém domě po někdejším krajském výboru KSČ, který si nechal za 150 milionů korun opravit. Do budovy se ale vejde jen asi 200 zaměstnanců, další více než stovka úřaduje na několika jiných místech po městě.

Společnost Immorent v České republice financovala a nechala postavit již řadu komerčních nemovitostí. Mezi uskutečněné stavby patří mimo jiné kancelářská budova Delta House v Praze na Vinohradech a budova pro firmu Philips v Praze. -čtk-