Hrubý zisk kolem 80 milionů slovenských korun a tržby asi dvě miliardy korun očekává ke konci letošního roku vedení akciové společnosti Slovenské magnezitové závody Jelšava (SMZ), která je jedním z největších výrobců zásaditých magnezitových žáruvzdorných materiálů na světě.

Očekávané tržby budou zhruba o deset procent vyšší než loni, zisk firmy však bude nižší, dodal Šeševička s tím, že důvodem je nárůst cen energetických vstupů, především zemního plynu, ale také pokles kurzu dolaru.

"Nárůst cen energií a nízký kurz dolaru budou znamenat letos pro naší společnost negativní dopad na tržby v objemu asi 300 milionů korun," informoval Šeševička s tím, že společnost vykazuje v důsledku těchto skutečností rentabilitu tržeb pouze 2,5 procenta, zatímco v minulosti to bylo kolem deseti procent.

Aby tyto dopady omezila, zavedla firma některá úsporná opatření, která zahrnují například u paliva pro rotační pece náhradu zemního plynu těžkým topným olejem. Firma zároveň musela utlumit anebo odložit investice, opravy a jiné služby.

Akciová společnost SMZ Jelšava vytěží ze svého magnezitového dolu do konce letošního roku přes milion tun suroviny, z které vyprodukuje zhruba 370.000 tun magnezitových slínků a zásaditých monolytických žáruvzdorných hmot. To představuje meziroční nárůst asi o deset procent. Přibližně 85 procent produkce firmy jde na vývoz, zejména na Ukrajinu a do oblasti Ruské federace, ale také do Německa, Rakouska, České republiky, Kanady a USA. -ag-