Pod soudní ochranu před bankrotem se uchýlily dvě dceřiné firmy americké skupiny Halliburton. Bankrotová ochrana firem Kellogg Brown & Root a DII Industries souvisí s požadavky na odškodné kvůli používání azbestu, oznámila Halliburton.

Žádost o ochranu, podaná u soudu v Pittsburghu, se netýká samotné energetické společnosti Halliburton a divize vládních služeb Kellogg Brown & Root, které poskytují podpůrné služby americkým vojskům v Iráku. Pentagon nyní prošetřuje, zda si Kellogg neúčtovala u dodávek ropy pro armádu příliš vysoké ceny.

Firmy, které podaly žádost o ochranu podle kapitoly 11 zákona o bankrotech, budou pokračovat v běžné činnosti. Vyhlášení bankrotu se u těchto firem očekávalo celý rok vzhledem k podmínkám dohody o řešení statisíců požadavků na odškodné za používání azbestu.

Většina žádostí o odškodné přišla od zaměstnanců divize hutních zařízení DII před jejím převzetím Halliburtonem na konci 90. let. Tehdy byl generálním ředitelem skupiny nynější viceprezident USA Dick Cheney.

V rámci plánu více než 400.000 žadatelů souhlasilo s tím, že celková suma odškodného nepřekročí 2,78 miliardy USD. Halliburton již oznámil, že ze zisku letošního čtvrtého čtvrtletí odepíše na toto vyrovnání jednu miliardu dolarů. -čtk-