Největší německá stavební společnost Hochtief převezme jednu z divizí firmy Siemens Building Technologies (SBT), a posílí tak pozici na evropském trhu řídících systémů budov. Hochtief se stane majitelem divize od 1. ledna příštího roku, uvádí se v prohlášení německé stavební firmy.

Aktivity, které Hochtief od Siemensu koupí, měly v loňském fiskálním roce obrat 200 milionů eur a jsou jednou ze šesti divizí SBT. Divize řídících systému Hochtiefu by v letošním roce měla mít obrat kolem 80 milionů eur.

Cenu, kterou Hochtief za divizi zaplatí, firmy neoznámily. Siemens prodává aktivity v rámci plánu restrukturalizace švýcarské SBT.

Hochtief chce rozšířit své aktivity ve službách, aby tak ztlumil negativní vliv slabého stavebního trhu v Německu. Služby v současnosti představují 29 procent celkové produkce firmy. Do roku 2007 chce Hochtief zvýšit tento podíl až na 50 procent, napsala agentura Reuters.

V České republice působí firma prostřednictvím Hochtief VSB, která je jednou z největších stavebních firem v tuzemsku. Mezi její stavby patří například první a druhý blok jaderné elektrárny Temelín, administrativní budova hlavní správy ČEZ nebo zábavní centrum Černý Most. V celosvětovém měřítku patří Hochtief do první sedmičky stavebních společností. -čtk-