Počet zahajovaných staveb ve Spojených státech se v listopadu vyšplhal na nový rekord, když se nečekaně zvýšil o 4,5 procenta. To je nejrychlejší tempo od února 1984. Trvale nízké úrokové sazby u hypoték podporují poptávku po novém bydlení, vyplývá z dnešní zprávy ministerstva obchodu.

Počet nových domů se v listopadu zvedl v ročním přepočtu na 2,07 milionu proti říjnovým revidovaným 1,98 milionu domů. Analytici přitom čekali, že se jejich počet sníží na 1,92 milionu.

V segmentu rodinných domů tempo růstu činilo 3,3 procenta na 1,695 milionu, což je rekordní údaj za dobu, co se tato data sledují. Odhad za říjen byl přitom revidován směrem vzhůru na 1,641 milionu domů.

Počet stavebních povolení, který indikuje důvěru stavitelů v budoucí poptávku po bydlení, v listopadu klesl o 5,4 procenta na 1,874 milionu z říjnových revidovaných 1,981 milionu.

Sazby na hypoteční úvěry se pohybují v blízkosti nejnižších hodnot za posledních 40 let a Federální rezervní systém je zatím ochoten oživení ekonomiky podporovat zachováním nízkých úrokových sazeb. Podle analytiků by se tak vysoká poptávka po nových domech měla ještě nějaký čas udržet, napsala agentura Reuters. -čtk-