Pomocí dotací ministerstva pro místní rozvoj se letos opravilo nejvíce panelových bytů za poslední tři roky. MMR v letošním roce uvolnilo zhruba 287 milionů korun a podpořilo tak opravy více než 10.000 panelových bytů. Proti loňsku se počet opravených bytů zvýšil o téměř 700, řekl mluvčí MMR Petr Dimun. Tempo oprav je však podle odborníků stále pomalé.

"Opravy by měly být rychlejší," souhlasí Dimun. Podle něj současné tempo stačí na opravy havarijních stavů, nikoliv však na zlepšení, modernizaci nebo předcházení havarijních stavů. Na zrychlení oprav však ministerstvo podle mluvčího nemá dostatek finančních prostředků. Celkem se investice, které je třeba vynaložit na opravy panelových domů, odhadují na 300 až 400 miliard korun. Podle MMR je v průměru na rekonstrukci panelového bytu potřeba 280.000 korun.

Od roku 1998 do letošního roku vydalo MMR na opravy panelových bytových domů zhruba 1,98 miliardy korun. Opravilo se tak téměř 90.940 bytů. Největší počet oprav firmy provedly v Moravskoslezském kraji, a to zhruba ve 20.130 bytových jednotkách. Nejvíce bytů se v tomto období opravilo v roce 2000, kdy počet oprav překročil 30.000 panelových bytů.

V republice je celkem přes milion bytů v panelových domech. Kolik těchto bytů je třeba ještě opravit, nelze podle Dimuna odhadnout. Havarijní stavby panelových domů se totiž objevují průběžně, deset tisíc oprav za rok odpovídá podle mluvčího MMR odstranění nejdůležitějších závad.

Letos firmy největší počet panelových bytů opravily v Ústeckém kraji, a to téměř 2770 bytových jednotek. V Praze lidé bydlí ve zhruba 2130 nově opravených panelových bytech. V Moravskoslezském kraji je opravených téměř 2000 bytů v panelových domech, což je v rozdělení podle krajů třetí nejvyšší počet letošních oprav.

Další peníze na opravy panelových domů ve formě úrokových dotací poskytuje Státní fond rozvoje bydlení. Letos na tyto účely měl v rozpočtu 800 milionů korun.

Příští rok půjde ze státní pokladny na opravy panelových domů celkem zřejmě 820 milionů korun. Dalších asi 100 milionů korun uvolní stát na regeneraci panelových sídlišť. Letos na tyto programy stát poskytl zhruba miliardu korun.

V republice je téměř 80.000 panelových domů, v nichž žijí asi čtyři miliony lidí. Z celkového počtu více než milionu panelových bytů jich nejvíce, 17,3 procenta, připadá na Prahu. V Moravskoslezském kraji je 16,9 procenta a Ústeckém kraji 12,9 procenta bytů v panelových domech. V Praze a Moravskoslezském kraji je zároveň nejstarší bytový fond tohoto typu v republice. -čtk-