Francouzský výrobce stavebních materiálů Lafarge vykoupil od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) zbývající podíl 23 procent své dceřiné firmy Lafarge Polska za 84 milionů eur. Lafarge Polska dodává odběratelům cement, beton a kamenivo. Francouzský koncern považuje Polsko za zemi s velkým růstovým potenciálem vzhledem k tomu. "Touto investicí potvrzujeme svoji angažovanost na polském trhu," uvedl ve zprávě generální ředitel francouzské skupiny Bernard Kasriel.

Lafarge Polska má 1750 zaměstnanců. Firma v Polsku provozuje dvě cementárny s roční výrobní kapacitou 3,3 milionu tun. Dále má v Polsku pět provozů s výrobou střešních krytin, 18 výroben betonu a devět kamenických středisek spolu s jednou továrnou na panely ze sádrokartonu.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj má za vlastníky vlády 60 zemí a dvě mezivládní organizace. EBRD používá svůj kapitál 20 miliard eur jako pomoc při přechodu centrálně řízených ekonomik ve střední Evropě a bývalých sovětských republik na tržní hospodářství, uvedla agentura Reuters. -čtk-