Kraje zřejmě budou moci pořizovat a schvalovat územní plány, které se budou týkat celého jejich území. Dosud nemohly rozhodovat o území, pro které plán schválila vláda. Příslušnou novelu stavebního zákona 24. 6. 2004 schválila Poslanecká sněmovna. Zákon ještě musí podepsat prezident republiky.

Podle současné úpravy stavebního zákona rozhoduje vláda o územních plánech, které se týkají více krajů. Jde například o Krkonoše, Šumavu nebo Beskydy. Podle ministerstva pro místní rozvoj ale tato úprava působí krajům při pořizování i při schvalování územně plánovací dokumentace četné potíže.

Senát se již předlohou zabývat nebude. Sněmovna totiž předlohu přijala i s doporučením horní komory. Senátoři navrhli, aby stavebníci a investoři museli získat povolení v souladu se zákonem o integrované prevenci ještě před získáním stavebního povolení.

MMR zároveň připravuje nový stavební zákon, který by například zrychlil a zjednodušil povolování staveb. Vláda by ho měla dostat na stůl do konce června. Platit začne pravděpodobně od 1. ledna 2005. -čtk-