Metalkov Vlašim, který se zabývá povrchovou úpravou ocelových konstrukcí, dodává zhruba polovinu produkce norské firmě Umoe Schat-harding. Spolu s ní se tak podílel i na stavbě luxusního zaoceánského parníku Queen Mary II. nebo lodi Pride of America.

"Jsme generálním dodavatelem firmy Umoe Schat-harding," řekl majitel Metalkovu Evžen Reitschläger. Norská společnost je největším světovým výrobcem záchranných a záchranářských systémů pro námořní lodní přepravu a ropné plošiny.

Za 13 let existence získal podle Reitschlägera Metalkov významné postavení i na českém trhu. Zaměstnává do 25 lidí, kteří pracují na tři směny.

Výrobní kapacita firmy umožňuje i realizaci velkých zakázek v oblasti povrchových úprav. Patřilo mezi ně i 44 jeřábů pro Queen Mary II., na jejichž povrchové úpravě zaměstnanci pracovali deset týdnů.

Metalkov se orientuje na povrchové úpravy těžkých konstrukcí, například opláštění budov, zábradlí dálničního mostu, ocelových lávek pro pěší nebo stožárů pro přenosy signálu. Jeho roční tržby se pohybují kolem 25 milionů Kč. -čtk-