Finský výrobce výtahů a eskalátorů Kone Corporation postaví svůj závod v průmyslové zóně Severní Předlice v Ústí nad Labem. Čtvrtá největší výtahová společnost na světě zde zaměstná do konce roku 2005 šedesát lidí, do čtyř let jich podle smlouvy, kterou dnes podepsala s městem, musí zaměstnat 250. Závod společnost postaví na deseti hektarech, za metr čtvereční zaplatí firma symbolickou korunu.

Primátor Petr Gandalovič, který smlouvu o smlouvě budoucí podepisoval, považuje firmu Kone za dobrou investici do rozvoje města. "Ústí přinese společnost nejen pracovní místa, ale také jméno. Pokud si lidé budou značku známou na celém světě spojovat s naším městem, zvýší to i jeho popularitu," řekl Gandalovič.

Společnost bude v krajské metropoli vyrábět komponenty do výtahů. Součástky z Ústí bude odebírat závod ve Finsku a dceřiné podniky v Itálii, USA, Číně a Indii, řekl manažer firmy Simo Lasila.

Ústí nad Labem si firma podle předsedy představenstva Matti Jyrkinena vybrala kvůli blízkosti města k evropským trhům, dálničnímu spojení a otevřenému přístupu ze strany města. "Obavy jsme měli z vysoké ceny práce, ale pozitiva nakonec převládla," řekl Lasila. Výši investic do českého závodu firma neprozradila.

Za úspěch považuje získání finské firmy také vládní agentura CzechInvest. "Do střední Evropy přichází jen velmi málo investorů ze severských zemí, právě ti jsou přitom většinou zárukou prosperity a kvality," řekl Tomáš Hruda z CzechInvestu.

Společnost plánuje spustit výrobu v Ústí na konci roku 2004. V České republice již firma ve svých servisech zaměstnává 150 lidí. Ročně zde prodá zhruba 200 výtahů a opraví na 6000 výtahů. Na český trh firma vstoupila v roce 1992. Výroba v metropoli severních Čech má pokrýt poptávku v Evropě.

Za prodej metru čtverečního za korunu se firma městu zavázala, že zaměstná do čtyř let 250 lidí a její obrat během tří let bude 30 milionů euro. "Pokud podmínky nesplní, budeme požadovat doplacení ceny za pozemek," řekl Gandalovič. Podobnou pobídku od města získala nedávno belgická společnost Materialise, která se zabývá výrobou plastových prototypů. Další firmy mohou podle Gandaloviče následovat. Prodej za korunu musí 11. prosince schválit zastupitelé.

Finská společnost Kone podle informací CzechInvestu zaměstnává více než 23.000 lidí, její roční obrat je 5,5 miliardy euro a ročně dodá na 26.000 nových výtahů a eskalátorů. Kone Corporation vznikla ve Finsku v roce 1910. -čtk-