Průměrná cena domu v Británii se od roku 1997, kdy nastoupili do vlády labouristé, zdvojnásobila. Podle banky Halifax stál dům v roce 1997 v průměru 70.000 liber, ale dnes je to 140.000 liber, tedy asi 6,5 milionu korun. Britové žijí spíše v domech než v bytech.

Ceny v metropolích a na jihovýchodě Anglie jsou obecně vyšší, a to více než dvojnásobně. Navzdory levným hypotékám se dnes hovoří o tom, že pro mladé lidi už je v těchto oblastech skoro nemožné pořídit si i malý vlastní byt nebo dům. Podle centrální banky se Britové už zadlužují příliš.

Prudký růst cen nemovitostí znamená, že ten, kdo si je mohl před několika lety dovolit, je dnes milionářem. Nejvíce peněz však přinesl státu, a to v podobě daně z převodu nemovitostí. Zatímco v roce 1997 z ní stát získal 675 milionů liber, letos to bylo už 3,6 miliardy liber, tedy 166 miliard korun.

Podle Halifaxu i řady dalších odhadů nicméně nyní začalo prudké tempo růstu cen nemovitostí opadávat. Přispěla k tomu i centrální banka, která zvýšila základní úrokovou sazbu na 3,75 procenta. -čtk-