Správa a údržba silnic Pardubického kraje dostane od státu v příštím roce na zajištění provozu na silnicích druhé a třetí třídy 321 milionů korun, tedy stejně jako letos. Největší část z toho plánuje na zimní údržbu komunikací, a to 94 milionů korun. Konečná suma však bude záviset na počasí, řekl krajský radní pro dopravu Miloslav Macela. Podotkl zároveň, že zatím jsou podmínky příznivé.

"Čím menší budou výdaje na zimní údržbu, o to více bude peněz na investiční akce a opravy," zdůraznil.

Chystané zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na 22 procent by však znamenalo díru do rozpočtu ve výši 22 milionů korun. Bohužel Státní fond dopravní infrastruktury zatím neuvažuje o vyrovnání této ztráty, i když je to v jednání, dodal Macela.

Spolu s vlastními zdroji a úvěry by kraj chtěl investovat do silniční sítě v příštím roce až 500 milionů korun. Hlavními stavebními akcemi mají být opravy silničních úseků Líšnice - Pastviny, Pastviny - Mladkov, Moravská Třebová - Dlouhá Loučka a Dlouhá Loučka - Křenov. Pomoci by již měly peníze z fondů Evropské unie, která chce poskytnout asi 90 milionů korun na opravu silnic na Králicku. -čtk-