Po několika měsících jednání má jeden z největších výrobců žáruvzdorných materiálů ve střední Evropě nového rozhodujícího vlastníka. Většinový balík akcií společnosti Slovmag Lubeník získala firma SMTL z Lovinobaně, která je spojena s dalším výrobcem žárovzdorných materiálů, Lovinitem Lovinobaňa. Potvrdil to zástupce SMTL Dušan Macuška, který je bývalým poslancem Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara.

Společnost SMTL získala od členů managementu Slovmagu 40 procent akcií firmy s opcí na dalších 27 procent. Dalších 30 procent přitom zůstalo ve vlastnictví zaměstnanců firmy. Noví vlastníci se však netají zájmem odkoupit také tyto akcie a úplně Slovmag ovládnout.

Slovenský hospodářský týdeník Trend tuto situaci označil za paradoxní, když menší výrobce pohltil většího. V minulosti totiž Slovmag produkoval ročně v průměru 75.000 tun žáruvzdorných materiálů, z nichž většinu exportoval a disponoval i vlastní surovinou. Lovinit Lovinobaňa vyráběl jen asi poloviční množství a surovinu nakupoval právě od Slovmagu, nebo od společnosti SMZ Jelšava.

Slovmag a Lovinit se navíc utkávali na společných trzích, kde si vzájemně konkurovali. To způsobilo, že během zhruba půl druhého roku trvajícího konkurenčního boje mohli jejich zákazníci profitovat z nízkých cen. "Několikrát jsme se usilovali dohodnout na cenách, ovšem zákazníci měli zájem na tom, aby k dohodě nedošlo a tak se stávalo, že jsme prodávali na hranici výrobních nákladů," uvedl Macuška.

Jak se tento boj odrazil na hospodaření firmy ale Macuška nechtěl uvést. Stejně tak se odmítl vyjádřit i k očekávaným hospodářským výsledkům Slovmagu. "Na dnešním jednání představenstva společnosti jsme se dohodli, že z nich nebudeme poskytovat médiím žádné výstupy," konstatoval Macuška. -čtk-