Spor Sazky a Quonexu Real o budoucí kupní smlouvu na pozemky pod rozestavěnou halou pro hokejový šampionát v roce 2004 zřejmě skončí u soudu. Vlastník pozemků, Quonex Real, od smlouvy kvůli jejímu údajnému neplnění odstoupil. Sazka naopak považuje ujednání nadále za platné. V nejbližších dnech podá u soudu žalobu na určení neplatnosti odstoupení od smlouvy, řekla mluvčí Sazky Stanislava Doubravová.

Kvůli sporu není jasné, zda se halu v Praze 9 podaří včas postavit. Stavba je přitom jednou z hlavních podmínek pro to, aby se příští rok mohlo v Praze konat mistrovství světa v hokeji. Protože Praha halu nemá, muselo by Česko pořádání šampionátu odložit z letošního na příští rok. Ředitel Sazky Aleš Hušák v rámci jednání o zárukách na úvěr pro dostavbu haly varoval, že nebude-li její financování jasné do čtvrtka, představenstvo ji zastaví a aréna nebude dokončena včas.

Quonex Real podle svého právního zástupce Milana Chytila odstoupil od smlouvy řádně. Sazka podle něj v termínu nevyplatila Quonexu Real sjednanou padesátimilionovou zálohu, poslední termín byla páteční půlnoc.

Nyní podle Chytila plyne devadesátidenní lhůta, v níž musí Quonex Real převést na vázaný účet 181,5 milionu korun. Je to částka, kterou již Sazka Quonexu vyplatila na zálohách a za přesun kotelny. Pokud Quonex peníze složí, Sazka musí podle Chytila v téže lhůtě zrušit věcné břemeno a své zástavní právo a pozemky vyklidit. Poté získá peníze. V případě, že tak Sazka neučiní, je prý povinna zaplatit Quonexu Real pokutu zhruba 400 milionů korun.

Quonex Real je připraven peníze na vázaný účet složit. "Quonex své závazky splní. Dá nám za pravdu následujících 90 dnů," řekl Chytil.

Sazka kvůli nejasnostem s pozemky pozastavila minulý týden výstavbu haly. Tvrdí, že budoucí kupní smlouvu porušil Quonex Real: bez vědomí loterijní společnosti pozemky právně zatížil. Sazka se stala poddlužníkem Quonex Real vůči firmě AO Invest a Union bance, pozemky podlehly exekuci. Loterijní společnost se k nim nemůže dostat a nemůže jimi ručit za šestimiliardový úvěr na další stavbu haly, hledá proto jiné záruky.

Podle předběžné kupní smlouvy však měly být podle Chytila pozemky bez právních vad v roce 2004, kdy měly být na Sazku převedeny. Sazka ale podle něj přišla s tím, že je chce kvůli ručení za úvěr hned a podle kupní smlouvy za ně měla zaplatit 118,5 milionu korun. Smlouvu ale neuzavřela.

"Quonex stále říká, že když Sazka zaplatí za zákonných podmínek dohodnutou cenu, aby došlo k zániku exekuce, může nabýt pozemky okamžitě bez závazků," uvedl Chytil. V případě, že by Sazka zaplatila, parcely by totiž byly podle něj z exekuce vyvázány: z kupní ceny by byly zaplaceny exekuční příkazy. Chytil navíc upozornil, že pozemky Quonex Real právně nezatížil, protože exekuce není právním úkonem této firmy.

Union banka dnes oznámila, že se dohodla s Quonexem Real na změně podmínek úvěrů ve výši 150 milionů korun. "Součástí nově sjednaných podmínek je závazek Union banky, že následujících 90 dnů banka neomezí práva Quonexu vůči pozemkům, na kterých má být hala postavena," sdělil bez bližších podrobností mluvčí banky Josef Řeřicha. -čtk-