Tržby francouzské skupiny Vinci, která je největší stavební společností na světě, v loňském roce stouply o 2,4 procenta na 17,6 miliardy eur. Oznámila to v pondělí firma s tím, že její stavební aktivity odolaly zpomalení hospodářského růstu.

Výsledky mírně překonaly očekávání analytiků, kteří odhadovali tržby na 17,52 miliardy eur. Společnost rovněž zopakovala, že za loňský rok počítá s nárůstem čistého zisku, a potvrdila příznivou prognózu pro letošní rok, která je založena na zakázkách v hodnotě asi 11,6 miliardy eur, jež odpovídají zhruba devítiměsíční aktivitě firmy.

Tržby stavební divize, která se na celkových příjmech skupiny podílí 42 procenty, se loni zvýšily o dvě procenta na 7,3 miliardy eur. Tržby divize pro služby a koncese stouply dokonce o 26,5 procenta na 1,9 miliardy eur díky příjmům nedávno převzatých firem, které působí v oblasti letištních služeb.

Na domácím trhu se tržby společnosti, jejíž aktivity zahrnují civilní inženýrství, silnice, letištní služby a správu parkovišť, snížily o 2,3 procenta na 10,3 miliardy eur, zatímco v zahraničí stouply o 9,9 procenta na 7,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters. -čtk-