O téměř šest procent na více než jednu miliardu slovenských korun zvýšila loni obrat projekční a inženýrská a.s. holdingového typu Avant Lučenec. Uvedl to PR manažér společnosti František Pastirčák.

Hlavní aktivity soustřeďuje firma do regionu Novohradu, který zasahuje také do severních oblastí Maďarska. "V současnosti se koncentrujeme na výstavbu průmyslového parku Lučenec-jih, v rámci silikátové zóny," uvedl Pastirčák.

Další aktivitou Avantu je stavba 21podlažního objektu 1. evropské silikátové organizace (ESO) v centru města, která bude ukončená letos na jaře. Celkové náklady na objekt činí 350 milionů korun. "V budově budou sídlit nadnárodní firmy, obchodní společnosti a banky, které přitáhnou do regionu kapitál," uvedl Pastirčák. Budova bude se svou výškou 68 metrů patřit k nejvyšším objektům v zemi.

Společnost Avant působí také v Bratislavě, kde loni pokračovala v rekonstrukci 21 objektů v prostředí atraktivní Zámecké ulice, přímo pod Bratislavským hradem. "Připravujeme se rovněž na výstavbu polyfunkční zóny na nábřeží Dunaje s investičním nákladem tři miliardy korun," uvedl Pastirčák.

Součásti holdingu Avant je deset dceřiných společností, včetně jedné v Maďarsku. Kromě projekčních činností značnou část akcí zajišťuje také stavebně a investorsky.

Firma, která byla založena v roce 1992, zaměstnává přibližně 300 lidí. Jejím majoritním akcionářem je společnost D.I.D., ostatní akcie vlastní fyzické osoby. -čtk-